volg ons ook hier Twitter Facebook Hyves

Peuterspeelzaal

2-4: Onderwijs Opvang

Volgens Mama
Volgens Mama
Geplaatst op 12 december 2012 om 10:42 uur
De peuterspeelzaal is een plek waar jonge kindjes een ochtendje of middag komen om te spelen met leeftijdsgenootjes. De stap om naar de kleuterklas te gaan wordt voor veel kinderen een stuk kleiner wanneer zij al gewend zijn aan de omgang met anderen.

Verschil met kinderdagverblijf

De peuterspeelzaal is anders dan een kinderdagverblijf. Een KDV is vooral bedoeld voor ouders die hun kinderen de gehele dag willen onderbrengen wanneer zij bijvoorbeeld moeten werken. De peuterspeelzaal daarentegen is echt bedoeld om je kleintje een paar uurtjes onder te brengen voor de sociale contacten.

Ook qua prijs zit er een groot verschil in. Het tarief voor de peuterspeelzaal varieert van €40,- tot €100,- voor een maand gebaseerd op 2 dagdelen per week. Voor een KDV geldt een hoger tarief. Maar dit verschilt per gemeente en hangt ook af van eventuele kinderopvangtoeslag die je terugkrijgt.

Vanaf wanneer?

De meeste peuterspeelzalen hebben een minimale leeftijd van 2 jaar. Sommige accepteren echter pas kinderen vanaf 2,5. Sommige ouders merken dat hun zoon of dochter met 2 jaar nog niet klaar is om een ochtendje te spelen met onbekende kindjes. Je bent ook niet verplicht je kind naar een peuterspeelzaal te brengen, en de leeftijd waarop je dat eventueel zou willen mag je ook zelf bepalen. Wanneer je denkt dat jouw kind er aan toe is wanneer het 2 jaar is, is het handig om op tijd in te schrijven zodat je zeker weet dat er plek is wanneer je dat wilt.

Wel of niet

Twijfel je erg of je je kleintje naar peuterspeelzaal wilt brengen? De meeste peuterspeelzalen hebben meeloopdagjes waarop je kan kijken wat je kindje en jij er van vinden. Speelt je kind gelijk mee met de anderen dan is hij of zij er waarschijnlijk wel aan toe. En zo niet, dan wacht je gewoon nog een paar maandjes.

Heb jij jouw kindje(s) naar een peuterspeelzaal gebracht? Waarom heb je dit wel of niet besloten?

Facebook Twitter
beoordelen: 1 Ster2 Sterren3 Sterren4 Sterren5 Sterren
Geplaatst op 17 mei 2013 om 19:58 uur

Onze oudste zoon is op de peuterspeelzaal geweest en is daar ook getest en liep toen zowel grof als met fijn motoriek achter. Door extra dagdelen is dit toen gestimuleerd zodat hij een gelijke start had op de basisschool incl extra informatie over hem van de peuterspeelzaal. Onze jongste is omdat ik weer ben gaan werken begonnen op de dagopvang en dat is toch heel anders de leeftijd varieert veel meer dus wordt er veel minder gedaan met beginnend onderwijs. Wij vinden het verschil met de oudste best groot en gaan daarom veranderen kwa opvang en krijgen nu een gastouder en hij gaat naar de peuterspeelzaal naar de zomervakantie. Is voor jezelf ook veel leuker wordt je veel meer bij betrokken je kunt een keer meelopen, verjaardag mag je bij zijn, een keer naar het bos noem maar op.

Doppey
Doppey
29 jaar
Geplaatst op 14 mei 2013 om 13:46 uur

Mijn zoontje is nu bijna 2. Hij gaat 2 dagen in de week naar een gastouder. Hij is erg geinteresseerd in andere kindjes, maar bij de gastouder zijn maar een paar kindjes. Ik wil graag dat hij leert om in grotere groepen te kunnen spelen. En ik denk dat hij het super leuk vindt. Dus vanaf september gaat hij naar een peuterspeelzaal voor 1 ochtend in de week. En daarbij heb ik dan 1 ochtend mijn handen vrij voor mijn dochtertje en kan ik met haar gaan babyzwemmen.

Geplaatst op 31 januari 2013 om 12:27 uur

Heb een dochter van 2 jaar en 3 maanden die 2 hele dagen per week naar het kinderdagverblijf gaat. Dat bevalt erg goed. Het is een leuke groep (verticaal), waar ze fijn met elkaar spelen en ook veel knutselen en dergelijke. Sinds een tijdje kijkt ze wel heel erg geinteresseerd naar de peuterspeelzaal. Maar breng haar daar toch niet heen. Aan de ene kant omdat ik vind dat het op het kinderdagverblijf ook educatief genoeg voor haar is. Aan de andere kant omdat ze ook al schijnen te testen op de peuterschool en daar vind ik haar echt nog te jong voor. Persoonlijk ben ik er niet mee eens dat ze zo vroeg al gaan testen.

Reageren

  • Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.

Onze partners

  • Jonge gezinnen
  • Kinderen online
  • Geboortekaartje
  • Voordeelpas
  • Kek mama
  • Ouders van nu